Hyötysuhde

IMG_0122On hyvä ottaa huomioon järjestelmää rakentaessaan häviöt, joita tulee eri vaiheissa. Järjestelmän tuotto suhteessa tarpeeseen on tietysti tärkeää, että ”sijoitukselle” tulee paras kate.

Ensin pitää tietysti laskea arvio käytölle. Koska syöttötariffia ei vielä ole, on järjestelmä hyvä mitoittaa omaan käyttöön sopivaksi. Otan esimerkkinä omani, talossa kuluu sähköä noin 300-500w tunnissa. Osa laitteista tietysti nostaa ajoittain kulutuksen korkeammaksi. Esimerkiksi lämpöpumppu pukkaa tuohon päälle noin 550w ajoittain. Jääkaapit ja pakastimet ottavat yleensä 90w jokainen.

1. Järjestelmän ihanne kooksi arvioin itselläni noin tuonne 500w-1000w tietämille. Yläpäässä sähköä valuu siis jonkin verran takaisin verkkoon. Järjestelmä on syytä kytkeä vaiheeseen, jossa on mahdollisimman paljon tasaista kuormaa kuten, kiertovesipumppu, ilmastointi, lämpöpumppu,  jääkaapit jne….

2.Paneelien wattimäärä ei ole yhtäkuin tuotettu wattimäärä. Paneelit tuottavat hankittaessa 90-110 prosenttia luvatusta, mutta vuodet kuluttavat niiden ominaisuuksia ja tuotto laskee 10-20 prosenttia tietyllä ajanjaksolla.

3.Lämpötila vaikuttaa paneelien tuottoon. Kesä kuumalla tuotto laskee riippuen paneeleista muutamia prosentteja. Ohutkalvopaneelit kärsivät tästä vähemmän. Talvipakkasella taas tuotto nousee  jopa yli paneelin ohjearvon.

4.Paneelien DC virta muutetaan AC:ksi ja tässä hukkaantuu helposti 5-10 prosenttia, josta osa kuitenkin palaa lämpönä verkkoinvertterin jäähdytinlevyistä huoneilmaan. Verkkoinvertteri leikkaa huipputehoa jos lämpötila nousee liikaa laitteen sisällä, noin 2 prosenttia per aste. Laitteessa ei ole tuuletinta, vähemmän huoltamista ja tuuletin kuluttaa myös virtaa.

5.Paneelien tuotto on parhaimmillaan kiinteässä asennuksessa kello 10-15 välillä ja muina aikoina selvästi alhaisempi joten tämä on hyvä huomioida. On esimerkiksi päiviä, jolloin aamulla on aurinkoista ja illalla pilvistä, jolloin paneelien sijoittelulla on suuri merkitys, jotta jokainen auringon säde saadaan napattua talteen.

Tässä hieman osviittaa siihen mitä kannattaa ottaa huomioon ennen asennusta.

Mainokset
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: