Polttomoottori turhakkeet?

IMG_0122Itselle on noussut mieleen turhake skoottereiden, mönkijöiden ja muiden kulkuneuvojen osuus kaikessa turhassa kulutuksessa sekä miten ne voisi sovittaa siihen maailmaan, jolla vähennetään kulutusta tai käytetään jotain muuta energianlähdettä. Mielestäni lämmitykseen, käyttöenergiaan ja valaistukseen huomion kiinnittäminen on yksi kokonaisuus, mutta miksei asiaa voisi vielä askeleen eteenpäin ja ottaa liikkumiseen käytetyn energian mukaan. Tutkittuani asiaa voin sanoa, että paljon voi tehdä mutta paljon jää tekemättä hinnan tai huonon saatavuuden takia, suurin syy on tietysti totutut asiat ja saamattomuus. Jotta jokin muuttuisi, on ihan oikeasti itse tehtävä asioille jotain.

Jokaisen kannattaa itse miettiä mitä kulkuneuvoja tarvitsee elämässään, työajoon ja vapaa-ajan ajoon. Mitä vähemmän on tietysti parempi ja mitä vähemmän kulutusta vieläkin parempi ja sitten voiko tähän yhtälöön sovittaa uusiutuvaa energiaa ja kuinka paljon.

Jokainen tietää itse voiko kulkea bussilla tai polkupyörällä työmatkojaan tai kauppareissujaan. Jos tämä on pois suljettu niin sitten siirrytään vaiheeseen kaksi.

Ensimmäisenä älynväläyksenä tuli mieleen hankkia kauppakassiksi hiljainen ja oikeasti ilmainen sähköskootteri ja/tai sähköavusteinen polkupyörä. Ajatus on hieno, mutta miksi hankkisin sellaisen, koska työmatkalla se kauppareissu kuitenkin tehdään. Ajatus saa kannatusta vain jos esimerkiksi toinen auto korvataan tällaisella kulkuvälineellä. Sähköskootteri kulkee hienosti aurinkosähköllä, sillä akkuihin varastoidaan vain kilowatin luokkaa olevaa energiamäärää. Jos perheessä on teini niin asiaa ei tietenkään tarvitse harkita sen enempää  🙂

Mönkijä, vaikka kuinka ajattelen asiaa en todellakaan osaa ajatella tätä tuotetta muuna kuin turhakkeena. Jotta se korvaisi jonkin muun kulkuvälineen? Harrastus????? Sitäkin suurimmassa määrin ameriikasta tilaamaan sähköistetty malli tai pihasta ulos.

Moottoripyörä edustaa vapautta, siis juuri sitä pahinta turhaketta. Jos jälleen oikeasti ajaa moottoripyörällä ja korvaa sillä jonkin muun kulkuvälineen niin muutos on helppo. Itse mietin vanhan seisomassa olevan moottoripyörän muuttamista parilla tonnilla sähköiseksi, mutta huviajeluahan se vain olisi, no ehkä harrastus, projekti tai jotain? Muutama kilowatti tuotettaisiin helposti auringolla.

Skootteri, moottoripyörä tai mönkijä on helppo muuttaa parilla tonnilla kulkemaan hiljaa hiipien ja ”ilmaisenergialla” uusiutuvalla sellaisella, mutta auton kanssa ongelmaa piisaakin jo enemmän. Tarvitaan paljon rahaa ja paljon energiaa.

Auton muuttaminen kuluttamaan vähemmän onnistuu oikeastaan vain vaihtamalla autoa. itse sain kaksi litraa/100km pois vaihtamalla dieselin parempaan dieseliin. Tulossa oleva Prius oli sen osalta pettymys, että Toyota ei ilmeisesti uskonut ihmisten olevan valmiita maksamaan plug-in ominaisuudesta, minä olisin ollut. Silti autolle luvataan mielestäni aika mainioita kulutuslukemia. Keskikokoinen automaatilla varustettu auto kuluttaa helposti 7-10 litraa seka-ajossa, joten alle 4 litraa kuulostaa kovalta lukemalta.

Sähköauto projekti olisi yksi vaihtoehto, mutta saa nähdä koska ja kuinka paljon se maksaa. 15-25kW tuottaminen itse on myös aika kova juttu ja jäänee hinnan takia haaveeksi. Itse auton hankkiminen, esim kakkosautoksi voisi tulla aiheelliseksi 2010 ja siitä eteenpäin.

Siirtymällä vähemmän kuluttaviin autoihin ja muihin kulkuneuvoihin sekä turhakkeiden poistaminen omalta tontilta on jo hyvä alku. Seuraava vaihe onkin sitten jo huomattavasti vaativampi juttu.

Mainokset
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: